¿Què és un Colesteatoma?

El meu otorino em va dir que podria tenir un colesteatoma, però, a què es refereix? és seriós? perillós? com es tracta?, aquestes són algunes de les preguntes que els pacients probablement es portin a casa després de la consulta amb el seu otorino.
Aquí intentarem pal·liar algunes de les preguntes que podrien sorgir a posteriori.

Un colesteatoma és un tipus d’otitis mitjana crònica, subtipus queratòsic. Això vol dir que és un creixement anormal de pell o un quist de pell atrapat darrere de la membrana timpànica (o dels ossos darrere de l’oïda).

Els colesteatomes comencen com una matriu de cera i pells, cosa que causa bé o un bony a la membrana timpànica o una butxaca de retracció. Amb el temps aquestes pells s’acumulen i eventualment provoquen problemes com ara infeccions, supuracions o pèrdua d’audició. Les pells poden trigar temps a acumular-se i habitualment s’estenen a l’àrea que hi ha darrere del timpà (l’orella mitjana) o darrere de l’os de l’orella, la cavitat mastoïdal.

QUINS SÍMPTOMES DONEN ELS COLESTEATOMES?

  • Pèrdua d’audició.
  • Supuració de l’orella (otorrea), sovint amb mala olor.
  • Infeccions d’orella recurrents.
  • Sensació d’oïda tapada.
  • Vertigo.
  • Debilitat dels músculs de la cara del costat afectat (paràlisi facial).
  • Encara que és poc freqüent, pot provocar mal d’oïda

Si teniu algun d’aquests símptomes, seria recomanable que consultéssiu amb el seu otorinolaringòleg.

QUINA ÉS LA CAUSA D’UN COLESTEATOMA?
Hi ha diverses raons de com es desenvolupen els colesteatomes. La causa més freqüent correspon a una alteració de l’equalització de les pressions de l’espai de l’orella mitjana. El volum es genera gràcies a l’intercanvi gasós que existeix dins les cel·les mastoïdals i aquest és remogut de l’orella mitjana per la tuba d’eustaqui, procés amb el qual es regula la pressió dins l’orella mitjana. Si aquesta pressió no és correctament equiparada i es genera una pressió negativa dins l’orella mitjana, eventualment generarà una butxaca de retracció, la qual pot evolucionar cap a un colesteatoma.

QUINS SÓN ELS POSSIBLES RISCOS?
Sense el tractament adequat, els colesteatomes produeixen infeccions d’orella recurrents o cròniques. Les infeccions cròniques de l’oïda solen provocar una pèrdua d’audició progressiva de l’oïda afectada que eventualment porta a sordesa. Els colesteatomes solen erosionar els ossos de l’oïda, incloent-hi els 3 ossos encarregats de la transmissió del so (ossicles). Aquesta erosió òssia fins i tot pot fer que es produeixin infeccions intracranials, com una meningitis, per exemple. Altres complicacions poden ser, abscessos cerebrals, paràlisi facial o vertígens.

QUINES SÓN LES OPCIONS DE TRACTAMENT?
El tractament consisteix primordialment extreure el colesteatoma de l’orella mitjana, per a això és necessària una cirurgia. Però prèviament a la cirurgia, el teu otorino haurà de netejar el teu conducte i tractar les infeccions recurrents amb antibiòtics (tòpics o orals). És important que el pacient mantingui l’orella seca per al tractament d’aquestes infeccions.

El tipus específic de cirurgia dependrà bàsicament de lextensió del colesteatoma. De vegades l’extensió es pot veure clarament amb una otoendoscòpia, igualment per poder valorar l’extensió, caldrà una prova d’imatge. La prova d‟imatge d‟elecció en aquests casos és una tomografia computaritzada (TC). Una altra prova bàsica és una audiometria, que ens donarà informació fonamental sobre l’estat de la cadena osicular.

L’objectiu primordial de la cirurgia és l’extracció completa del colesteatoma, netejar la infecció i crear una oïda seca i estable. Per això és habitualment necessari reconstruir la membrana timpànica i la cadena osicular. En alguns casos, una segona cirurgia pot ser necessària per estar segurs que el colesteatoma va ser remogut abans de poder reconstruir els ossos de l’audició.

Si hi ha necessitat de fer una segona cirurgia, aquesta típicament sol ser als 12 mesos des de la primera cirurgia. L’audició pot empitjorar temporalment en cas que la reconstrucció osicular sigui en un segon temps.

La cirurgia sol ser feta en àmbit ambulatori, però alguns requereixen una hospitalització d’una nit. El temps de baixa laboral sol ser de 2 setmanes. Posterior a la cirurgia un seguiment a consultes és necessari per mínim uns 2 a 3 anys, ja que és una malaltia que té tendència a recórrer.

QUÈ LI HAURIA DE PREGUNTAR AL MEU MÈDIC?

  1. Quines parts de la meva oïda estan afectades (oïda mitjana, mastoides o ambdues)?
  2. Hi ha alguna medicació que es pugui fer servir per aturar la supuració de la meva oïda?
  3. La meva cirurgia serà pel meu conducte auditiu, darrere de l’orella o totes dues?
  4. Serà necessària una segona cirurgia?
  5. Quin tipus de seguiment necessitaré posteriorment a la meva cirurgia?
  6. Com esperes que això afecti la meva audició?

Atentament

Dr Ricardo Bartel
www.linktr.ee/ricardobartel

Categories: Sin categoría

Compartir

Categories: Sin categoría

by Luis Herrera

Share

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Notícies Relacionades

  • Fa uns dies em van demanar que fes una presentació i una entrada de bloc sobre com diferenciar i tractar inicialment els tipus d’otitis més freqüents. Asqui aquí va. Les otitis més comunes les podem dividir segons la seva localització, tipus o evolució. És per això que es parla d’otitis mitjana quan afecta l’espai timpànic, […]

  • A la nostra pràctica clínica, un motiu de consulta força freqüent són els vertígens. Tots coneixem algú que pateix vertigen o li han dit que té vertigens. Però, què és un vertigen de l’oïda (vertigen vestibular) realment? i quins són els seus símptomes? Sempre que ve un pacient a la consulta explicant-me que té un […]

  • Com a otorrins, alguns som experts en tècniques quirúrgiques mínimament invasives per millorar la respiració nasal. Una millora en la respiració nasal pot provocar molts efectes positius en la teva qualitat de vida, incloent-hi millor confort, disminuir els roncs i disminuir els episodis de sinusitis, i fins i tot pot millorar el teu rendiment esportiu. […]